[...] i nie tylko. Będą, to głównie sałatki z dodatkami olejów, o których pisałem wcześniej osobny post. Olej z pestek Dyni Kolorowa sałatka mięsna: 2 duże cebule, sól, 40 dkg ugotowanego chudego mięsa wieprzowego, wołowego i kurczaka (np. resztki mięsa wołowego i kurczaka z rosołu), 10 dkg salcesonu, 1/16 L octu, 4 łyżki oleju z pestek dyni, 1/2 [...]
[...] jem mięso regularnie, ale szczerze mówiąc wolałabym wrócic do wegetarianizmu.Ryby, jaja, nabiał jadam, niestety do niedawna sporadycznie. Podstawą mojej diety były warzywa, gotowane na parze lub na surowo, do tego jakieś sosy lub zupy warzywne. Strączków jednak jadłam bardzo niewiele. Węglowodany głownie z ziemniaków, sporadycznie jadłam ryż, [...]
[...] z powietrzem jest w 99% przyswajający. Oczywiście można rzec, że przecież kulturysta też oddycha więc i ma azot. Ok, ma, ale przypomnijmy sobie pierwszy argument i fakt, że gotowane jajka, gotowane mięso łączone ze skrobią (ziemniaki itd.) a już tym bardziej "martwe białko" w proszku czyli suplementy to jedne z najmniej przyswajalnych pokarmów. [...]
[...] z powietrzem jest w 99% przyswajający. Oczywiście można rzec, że przecież kulturysta też oddycha więc i ma azot. Ok, ma, ale przypomnijmy sobie pierwszy argument i fakt, że gotowane jajka, gotowane mięso łączone ze skrobią (ziemniaki itd.) a już tym bardziej "martwe białko" w proszku czyli suplementy to jedne z najmniej przyswajalnych pokarmów. [...]
[...] z grubej rury - drastyczne ograniczenie jedzenia. Z dnia na dzien przerzucilam sie na pieczywo wasa, twarozki i ogorka. Obiady tez byly skromne, zwykle zupa, lub warzywa gotowane z makaronem, swego czasu calkowicie odstawilam mieso (po lekcji biologi na ktorej pokazano mi wlosien!). Kolacje albo byly i wygladaly jak sniadania, albo ich nie [...]
[...] jednak niewiele w porównaniu do tego co dzieje się z witaminami i składnikami mineralnymi. Straty podczas mycia, obierania czy krojenia produktów są często tak duże, że przygotowane przez nas finalne danie, zamiast tryskać zdrowiem w rzeczywistości świeci pustkami. Największe straty dotyczą witamin rozpuszczalnych w wodzie: witaminy C - [...]
[...] posiadające dobrze wykształconej podtrzymującej tkanki mechanicznej. WARZYWA W KUCHNI Z warzyw w kuchni można przygotować prawie wszystko. Najczęściej jadamy je na surowo, gotowane albo pieczone. Można je też dusić. Bardzo ciekawą metodą obróbki cieplnej warzyw jest gotowanie na parze - wówczas dochodzi do małych strat wartości odżywczych, a [...]
[...] Odpowiednie są tu: - batony (najlepiej z małą zawartością tłuszczu) - owoce (tylko kiedy nie są to późne godziny wieczorne) - sery (o niskiej zawartości tłuszczu) - jajka gotowane na twardo (bez żółtka) Zalecenia: - unikajmy konsumowania owoców oraz produktów zawierających dużo cukru Desery Bycie sportowcem wymaga poświęceń i czasami nawet [...]
[...] 2 jajka • 2 jajka na twardo Czasami zdąża się ze musze dojeść 3 posiłek z dnia poprzedniego lub bieżącego. Trzeci posiłek: • Kurczak, indyk, karkówka, schab- wszystko gotowane, grillowane, pieczone w piekarniku lub czasami smażone na oleju kokosowym, stosuje również smażenie w papirusach + do tego zazwyczaj ryz w zależności od poprzednich [...]
[...] - ziemniaki całkowicie odstawiłem - zastąpiłem ryżem białym, kaszą gryczaną i kuskusem, - mięso jem od tygodnia tylko pierś z kurczaka, - wszystko co robię od tygodnia jest gotowane, - od 4 listopada zacząłem się ruszać regularnie (w zeszłym tyg. 5dni biegania - 2 dni odpoczynku, w tym tak samo - wszystko wygląda tak: 10-15 min. ogólnej [...]
[...] w 100 g Kcal Brązowy ryż, surowy 81,3 g 351 Soczewica 21,2 g 101 Ziemniaki gotowane 17,0 g 72 Chleb pełnoziarnisty, razowy 50,4 g 272 Bataty 16,5 g [...]